FilmXtra: Secrets of the Tribe

Tijdens het LAFF wordt de documentaire Secrets of the Tribe vertoond. Secrets of the Tribe gaat over de antropologen die jaren geleden de Yanomami indianen ‘ontdekten’ en ‘gebruikten’ voor hun onderzoek. Padilha neemt in zijn film de antropoloog en zijn vak onder de loep. Gedurende de film wordt op pijnlijke wijze duidelijk dat het niet altijd goedbedoelde onderzoeken zijn die zij uitvoeren. Schandalen worden ontbloot; pedofilie, ziekteverspreiding en  atoomproef werkgroepen komen aan het licht. Met zijn film zet Padilha een vraagteken bij de goede bedoelingen van de antropoloog.

In een debat na afloop van de film Secrets of the Tribe wordt ingegaan op de rol van antropologen in het veld: Hoe diep mag een westerse onderzoeker in naam van de wetenschap inbreken in een primitieve beschaving? En hoeveel zinnigs is er eigenlijk te zeggen over ‘de wilden’ nadat ze eenmaal contact hebben gehad met een antropoloog? Deze en andere ethische vragen komen aan de orde in de film Secrets of the Tribe van de Braziliaanse filmmaker Jose Padilha.

Na afloop van de film organiseerde de Nederlandse Vereniging voor Studies over Latijns Amerika en de Cariben NALACS een debat over de ethische grenzen van cultureel antropologisch onderzoek. Prof. Dr. Willem Adelaar – Native American Languages and Cultures (Universiteit Leiden),  Dr. Fabiola Jara – antropoloog vakgroep Culturele Antropologie Universiteit Utrecht en Drs. Peter Jorna – antropoloog verbonden aan het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken NCIV gaan, onder leiding van Maja Haanskorf, naar aanleiding van de film in debat gaan over hun eigen ervaringen en dilemma’s.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond en getagged met . Maak dit favoriet permalink.