Achtergrond

De jongerenjury

Voor de Latin Youth Angel Award is een jongerenjury bij elkaar geroepen om verschillende films te beoordelen. Bekijk hier wie in die jury zitten:

Norteado, een inleiding

Mensen die de grens tussen Mexico en de VS oversteken is geen nieuw thema in de Latijns-Amerikaanse maatschappij, maar nog altijd zeer aanwezig. Mensen verlangen naar een beter leven aan de andere kant. Norteado toont het verhaal van een van deze illegale immigranten, vastberaden zijn doel te bereiken.

Voorafgaand aan de vertoning van Norteado verzorgde docent Amerikanistiek, M. Roza, van de Radboud Universiteit Nijmegen, een inleiding.

Fairtrade Lunch

In samenwerking met de Fairtrade Gemeente Utrecht organiseert het LAFF dit jaar een Fairtrade plein. Vandaag kwamen horecaondernemers Fairtrade producten proeven.

Secrets of the Tribe: FilmExtra

Tijdens het LAFF wordt de documentaire Secrets of the Tribe vertoond. Secrets of the Tribe gaat over de antropologen die jaren geleden de Yanomami indianen ‘ontdekten’ en ‘gebruikten’ voor hun onderzoek. Padilha neemt in zijn film de antropoloog en zijn vak onder de loep. Gedurende de film wordt op pijnlijke wijze duidelijk dat het niet altijd goedbedoelde onderzoeken zijn die zij uitvoeren. Schandalen worden ontbloot; pedofilie, ziekteverspreiding en  atoomproef werkgroepen komen aan het licht. Met zijn film zet Padilha een vraagteken bij de goede bedoelingen van de antropoloog.

In een debat na afloop van de film Secrets of the Tribe wordt ingegaan op de rol van antropologen in het veld: Hoe diep mag een westerse onderzoeker in naam van de wetenschap inbreken in een primitieve beschaving? En hoeveel zinnigs is er eigenlijk te zeggen over ‘de wilden’ nadat ze eenmaal contact hebben gehad met een antropoloog? Deze en andere ethische vragen komen aan de orde in de film Secrets of the Tribe van de Braziliaanse filmmaker Jose Padilha.

Na afloop van de film organiseerde de Nederlandse Vereniging voor Studies over Latijns Amerika en de Cariben NALACS een debat over de ethische grenzen van cultureel antropologisch onderzoek. Prof. Dr. Willem Adelaar – Native American Languages and Cultures (Universiteit Leiden),  Dr. Fabiola Jara – antropoloog vakgroep Culturele Antropologie Universiteit Utrecht en Drs. Peter Jorna – antropoloog verbonden aan het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken NCIV gaan, onder leiding van Maja Haanskorf, naar aanleiding van de film in debat gaan over hun eigen ervaringen en dilemma’s.

Winnaar Dirk Vandersypen Award

De Dirk Vandersypen Award is gewonnen door José Padilha. Padilha geeft een gezicht aan de mondiale voedselcrisis met als resultaat een rauwe, schrijnende documentaire in korrelig zwart-wit. Om te begrijpen wat honger precies betekent, bracht de Braziliaanse regisseur José Padilha dertig dagen door met drie straatarme Braziliaanse families. De mannen werken niet en de vrouwen baren kinderen. De families kunnen hun kinderen alleen garapa (een mengsel van water en suikerriet) voorschotelen, met gezwollen buiken en rotte tanden als gevolg. Een indrukwekkende en confronterende film.

Dirk Vandersypen Award

Op 2 mei werd de Dirk Vandersypen Award uitgereikt aan Jose Padilha. Dirk Vandersypen was een Belgische documentairemaker en journalist die voornamelijk in Latijns-Amerika werkte. Hij overleed in 2005. Daarna richtten vrienden, familie en collega’s de award op, om ervoor te zorgen dat Latijns-Amerika niet vergeten wordt. Collega Rob Brouwer en achternicht Elke Vandersypen vertellen in deze video over Dirk en de award.

Meet the jury!
Ook dit jaar worden de Latin Angel Awards uitgereikt aan de beste films en documentaires volgens de vakjury, de jongerenjury en het publiek.

Maak kennis met de vakjury in het onderstaande filmpje:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s